Potten en verpotten

Potten en verpotten

Welk materiaal we ook gebruiken voor potten of kluit, de waterhuishouding ervan moet altijd goed geregeld zijn. Zorg dus voor afvoergaten in de bodem. De grootte van de pot moet in verhouding staan tot de omvang van de palm. In verband met het omwaaien is het verstandig om palmbomen of olijfbomen die 's zomers buiten staan in stevige onbreekbare potten van bijvoorbeeld hout te zetten. Palmen hoeven pas verpot te worden als de wortels de pot bij wijze van spreken uit elkaar dreigen te drukken. Vaak is dit om de vier a vijf jaar. De nieuwe pot mag maar iets groter zijn dan de oude. Zetten we de palm plotseling in een hele grote pot, dan kunnen de palmwortels de nieuwe grond niet snel genoeg in bezit nemen. Deze blijft dan te nat en wordt bovendien heel ongelijkmatig doorworteld. Dit heeft allerlei ziekten en plagen tot gevolg. Het is ook mogelijk u palm in dezelfde pot terug te zetten. U snijdt dan ongeveer 1/5 deel onderaan de wortels in schijven weg.

Het verpotten van de palmen gebeurt in het voorjaar (eind april, begin mei), zodat de wortels gedurende de zomer weer aan kunnen groeien. Het is erg belangrijk dat u de palm na het verpotten een paar weken rust en bescherming tegen zon en wind geeft. Verplanten betekent namelijk altijd een aanslag op de gezondheid en vitaliteit van een plant. U doet er tevens goed aan om hem rijkelijk te bewateren en regelmatig te benevelen.

In verband met het vervoer van de palm naar de overwinteringsplaats, raden wij u aan om uw palm in een pot van niet groter dan 150 liter te plaatsen.

 

Winterbescherming

Aanbevolen ter ondersteuning van de verzorging.

Bekijken
Meststoffen

Aanbevolen voeding voor de verzorging.

Bekijken
Speciaal potgrond

Aanbevolen ter ondersteuning van de verzorging.

BekijkenAanmelden nieuwsbrief:

Wordt lid van onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van aanbiedingen en nieuwtjes.


Specialist in Mediterrane bomen en planten

Naast onze palmbomen verkopen wij ook olijfbomen en andere overige exoten.