• 11.000 m2 verkoopterrein
 • Bekend van Radio & TV
 • Scherpe prijzen & eigen import

9.6uit 1400+ beoordelingen

Ons verkoopterrein is open van di. t/m za. van 08u00 - 17u00 (bereikbaar op: 06 57 51 05 97)

Verkoopterrein open van di. t/m za. van 08u00 - 17u00 (tel: 06 57 51 05 97)

Palmexpert - 21 / Sep / 2022

Olijfboom verzorging

Optimale verzorging geven aan olijfbomen. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de olijfboom. Hoe zit het met het Nederlandse klimaat en hoe doet de olijfboom het in ons klimaat qua temperatuur. Optimale bodemsamenstelling en nog veel meer nuttige tips.

Olijfboom verzorging
Kennisbank

Tips optimale verzorging olijfboom

De Olijfboom is een groenblijvende plant. De olijfboom komt alleen in bloei bij een lage wintertemperatuur en veel zonuren in het voorjaar. De bloemen van de olijfboom zijn crèmekleurig en verschijnen eind mei, begin juni. Als de temperatuur hoog genoeg is en de zomer lang genoeg, dan bestaat de kans op vruchtzetting en rijpen.

Eigenschappen

De olijfboom bestaat al duizenden jaren en heeft waarschijnlijk haar oorsprong gevonden in de landen rond het Middellandse zeegebied. Waar de olijven en olijfolie in de keuken gebruikt worden.

Eisen

De Olea europaea  (olijfboom)voelt zich het best thuis op een zonnige plaats in een goed vochtdoorlatende kleigrond, maar dit kan ook een zandgrond zijn.

Temperatuur

Het veiligst is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfbomen kunnen buiten blijven staan en na vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen.

Bodemsamenstelling

De olijven zijn het sappigst wanneer ze groeien in een diepe en voedzame grond. De ideale grond voor een olijfboom is een kleihoudende bodem, maar olijfbomen gedijen op elke grondsoort, zelfs zand. De grond mag niet te nat zijn en idealiter nooit uitdrogen, al kunnen olijfbomen indien diep geworteld lange tijd tegen droogte. Eventueel de tuingrond vermengen met kleikorrels of compost om de grond luchtiger te maken. Als olijfbomen in de volle grond staan de grond vanaf het moment dat de kleine witte bloempjes opengaan, elke maand bemesten met een korrelkunstmest (formule 10-10-10) of gedroogde koemestkorrels. Na oktober  de olijfboom niet meer bemesten.

Palmexpert bomen- en plantencentrum verkoopt olijfbomensubstraat (potgrond) welke uitermate geschikt is om uw olijfboom in op te planten.

Water geven

In de hete klimaatzones is het noodzakelijk om uw olijfboom 2 tot 3 keer per week water te geven, zeker bij een lichte en zanderige bodem. Houd de bodem niet te nat, en zorg ervoor dat de bodem minstens 75% droog is voordat de olijfboom opnieuw water krijgt, omdat de wortels gevoelig zijn voor rot. In veel olijfboom gaarden wordt druppelirrigatie toegepast, maar dat zorgt voor minder diepe worteling en daarmee grotere gevoeligheid voor droogte. Het is belangrijk dat de olijfboom aanslaat.

Snoeien Olijfboom

Op zich is het niet nodig om een olijfboom te snoeien, maar vormsnoei kan worden toegepast. Zo kan men eventueel de toppen van de langste takken (3-4 jarige twijgen) van de olijfboom snoeien om de groei vanuit de kroon te bevorderen, zodat men een volle boom krijgt. Laat takken van de olijfboom minstens 20 cm lang. Bij voorkeur in het voorjaar de olijfboom snoeien, zodat de snoeiwond tijdens het groeiseizoen kan dichtgroeien.

Olijfbomen in Kuip of Plantbak

Als u uw olijfboom (alleen de oudere olijfbomen) ’s winters in een kuip of plantbak wilt laten staan, is het verstandig de olijfboom te verplanten in een kuip of bak die 1/3 groter is dan de kuip waarin de olijfboom geleverd wordt. Het is raadzaam de binnenkant van de bak te bekleden met tempex of noppenfolie, dit om invriezen van de kluit te voorkomen. De bovenkant van de grond in de kuip of bak kunt u eventueel afdekken met 5 cm boomschors, ook om invriezen van de kluit te voorkomen. Een olijfboom in een kuip of plantbak is altijd kwetsbaarder dan een olijfboom in de volle grond. Daarom is het verstandig om de volgende punten goed in de gaten te houden:

 • Na een vorstperiode de olijfboom water geven als de grond is uitgedroogd door de vorst.
 • Bij extreme vorst kan desgewenst de olijfboom tijdelijk worden ingepakt met vliesdoek en warmtekabel of lichtslang.
 • Wanneer de aarde in de pot ongeveer 3 cm vanaf het oppervlak droog aanvoelt, de olijfboom uitgebreid water geven.

Olijfbomen in de winter

Het veiligst is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfbomen (met een stamomtrek meer dan 20-30 cm )kunnen in de volle grond buiten blijven staan en tot 15 graden kortstondige vorst verdragen, en na eventuele vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen. Bij strenge langdurige vorst onder de -8/-10 graden de kroon en stam van de olijfboom inpakken met bijvoorbeeld lichtslang of warmtekabel welke u met strenge vorst aanzet, daaroverheen trekt u vliesdoek  of jute (ademend materiaal) om de olijfboom te beschermen tegen oostenwind. Af en toe de bescherming verwijderen en de olijfboom laten luchten. Sneeuw van de bladeren verwijderen. Bij een natte winter kunt u de kluit van de olijfboom afdekken met een stukje plastic of plank, om te voorkomen dat gedurende de winter de kluit te nat wordt. Het is belangrijk dat het overtollige water voldoende snel kan worden afgevoerd, dit kunt u realiseren door onderin het plantgat een laag grind of hydrokorrels aan te brengen. Bij een olijfboom in pot is het belangrijk dat er voldoende gaten onderin de pot zitten, zodat het water hier snel kan uitlopen. Het is verstandig om bij een olijfboom in bak ook eerst een laag grind of hydrokorrels aan te brengen voor optimale drainage.

Tijdens een natte winter met een langdurige vorstperiode kan een olijfboom een gedeelte of al zijn blad verliezen. Na de winter kunt u met de nagel een stukje bast van de twijg wegkrabben. Als het gedeelte hieronder groen is zal de olijfboom op deze twijgen weer nieuw blad aanmaken. Uw olijfboom kunt u in Maart weer bijmesten, zodat de boom weer snel nieuw blad zal aanmaken. 

Olijfbomen binnen

Indien u een olijfboom binnen plaatst, kiest u een plek in de kamer uit waar hij direct in het daglicht staat (minstens 6 uur daglicht per dag). Een zonnig, zuidwaarts gericht raam is ideaal. Of plaats de olijfboom onder een lichtstraat of een UV-lamp (bv in een kantoorpand).Let erop dat de olijfboom niet te dicht bij ventilatiegaten, radiatoren en te dicht bij het raam staat, welke als een soort vergrootglas kan werken en letterlijk de bladeren bakt. De olijfboom kan nadat hij binnen is gezet, al zijn bladeren laten vallen. Dit is een soort shock-reactie. Als u de olijfboom gewoon water blijft geven en verzorgen, zal de olijfboom na een aantal weken alweer beginnen met het vormen van nieuwe bladeren. Wanneer de aarde in de pot ongeveer 3 cm vanaf het oppervlak droog aanvoelt, de olijfboom uitgebreid water geven. De olijfboom zal in de herfst en winter minder water nodig hebben. Het zijn de seizoenen waarin de Olijfbomen normaliter in ruste gaan, maar laat de bodem niet geheel uitdrogen. Olijfbomen die binnen staan zijn vatbaarder voor spint (wittige pluisjes in de boom) en luis. Controleer de olijfboom eens in de 2 weken op deze verschijnselen. Mocht er spint of luis in de olijfboom voorkomen, kunt u bij uw tuincentrum een middel aanschaffen om de boom te behandelen. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

Problemen met olijfbomen

Als de olijfbladeren beginnen te krullen en af te vallen, dan staat de olijfboom te vochtig. Indien de bladeren geel worden en afvallen, krijgt de olijfboom te weinig water. Voorts kan in de olijfboom schild- of bladluis optreden (vaak alleen bij de kleinere bomen). Mocht er spint of luis in de boom voorkomen, kunt u bij uw tuincentrum een middel aanschaffen om de boom te behandelen. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Ontdek de Trachycarpus wagnerianus palmboom
  22 / Sep / 2023

  Palmexpert - 21 / Sep / 2022

  Ontdek de Trachycarpus wagnerianus palmboom

 • Verzorgingstips: potten en verpotten
  17 / Jul / 2023

  Palmexpert - 21 / Sep / 2022

  Verzorgingstips: potten en verpotten

 • Palmbomen overwinteren
  16 / Nov / 2022

  Palmexpert - 21 / Sep / 2022

  Palmbomen overwinteren

 • Palmboom verzorging
  15 / Nov / 2022

  Palmexpert - 21 / Sep / 2022

  Palmboom verzorging

 • Inplanten instructies (olijfbomen & palmbomen)
  03 / Nov / 2022

  Palmexpert - 21 / Sep / 2022

  Inplanten instructies (olijfbomen & palmbomen)

 • Onderhoud van winterharde palmbomen
  18 / Oct / 2022

  Palmexpert - 21 / Sep / 2022

  Onderhoud van winterharde palmbomen

 • Olijfboom verzorging
  21 / Sep / 2022

  Palmexpert - 21 / Sep / 2022

  Olijfboom verzorging

 • Leverancier voor winterharde Mediterrane bomen en planten
  01 / Sep / 2022

  Palmexpert - 21 / Sep / 2022

  Leverancier voor winterharde Mediterrane bomen en planten

 • Olijven inmaken (eetbaar maken)
  24 / Jun / 2022

  Palmexpert - 21 / Sep / 2022

  Olijven inmaken (eetbaar maken)

 • Palmboom in de bloei
  08 / May / 2022

  Palmexpert - 21 / Sep / 2022

  Palmboom in de bloei

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Palmexpert bomen- en plantencentrum 9.6 / 10 - 1363 Reviews @ feedbackcompany.com
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »