Onderhoud van winterharde palmbomen

Bladeren

De bladeren van palmbomen verschijnen uit de kop van de stam. Individuele bladeren verschijnen het hele jaar lang. Verdroogde bladeren kunnen verwijderd worden, dit stimuleert de groei van nieuwe bladeren. Ook als de bladeren lelijk en geel geworden zijn, kunt u ze rustig helemaal wegsnijden. De lengtegroei van de stam is 5 tot 20 centimeter per jaar, afhankelijk van zijn standplaats.

Voedingsbodem

Potaarde heeft meerdere functies te vervullen. Er moet bijvoorbeeld voldoende lucht in zitten en er moet water in worden vastgehouden. Verder moet de grond voldoende voedingsstoffen bevatten en ten slotte moet de palm zich er goed in kunnen verankeren. Welke grondsoort is nu het meest geschikt voor palmen? In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat de meeste palmen liever een lichte dan een zware grondsoort hebben. Dat heeft te maken met het feit dat stagnerende waterafvoer in zandige grond niet vaak voorkomt. Bij Palmexpert.nl zijn speciale zakken palmengrond te koop. Deze vormen een goede basis met betrekking tot de voedingsbodem. Als u gewone standaard potgrond gebruikt, doet u er goed aan om er 25% klei aan toe te voegen en eventueel 10% rivierzand of brekerzand ( maar geen metselzand Hoe krachtiger de palmbladeren zijn (Chamearops humilis en Trachycarpus fortunei ) des te meer behoefte er is aan voedzame aarde.

Bemesting

Daarnaast moet u uw palm alleen in het begin van het seizoen( na het overwinteren) bemesten met Osmocote balletjes voor groene planten (dit is langzaam afbrekende meststof). U dient de aanwijzingen en de voorgeschreven hoeveelheid op de verpakking aan te houden.

Snoeien

Dit is alleen nodig wanneer het blad helemaal bruin/geel of lelijk is.

Ziekten en gebreksverschijnselen

Het groeipunt van een palm is gevoelig voor bacterie- en schimmelaantastingen. Schimmels krijgen een kans als het groeipunt beschadigd raakt. Daarom is beschermen en droog houden van het groeipunt gedurende de winter van belang. Het is aan te raden, uit voorzorg, in Oktober/November en aan het begin van de lente het groeipunt te bespuiten met een middel tegen schimmel, zoals Sulphon of Baycor en Rosacur (verkrijgbaar bij bv Welkoop)Bladeren die tijdens de winter afsterven kunnen in het voorjaar worden verwijderd. Zelfs al bevriezen de bladeren van de palmboom, dan nog hoeft u uw palm niet af te schrijven. Zolang het groeipunt niet beschadigd is, kan een palm weer uitlopen en nieuwe bladeren maken.

De bladeren van palmen kunnen lichtgeel worden, terwijl de bladaanzet langs de stengel wel groen is. Dit verschijnsel is een gevolg van ijzergebrek. Ijzergebrek(chlorose) treedt vooral op als de grond kalkrijk is of een hoge pH(zuurgraad) heeft. Een gift ijzer is dan op zijn plaats. Op gronden die juist lichtzuur tot zuur zijn (lage pH), kan een palm magnesiumgebrek vertonen. Ook in dit geval wordt de bladkleur lichtgroen tot gelig groen. Een bemesting met magnesium is dan nodig.

Winterbescherming

Aanbevolen ter ondersteuning van de verzorging.

Bekijken
Meststoffen

Aanbevolen voeding voor de verzorging.

Bekijken
Speciaal potgrond

Aanbevolen ter ondersteuning van de verzorging.

BekijkenAanmelden nieuwsbrief:

Wordt lid van onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van aanbiedingen en nieuwtjes.


Specialist in Mediterrane bomen en planten

Naast onze palmbomen verkopen wij ook olijfbomen en andere overige exoten.