Er komt iets raars uit de stam van onze palmboom!!

Help!!! Er komt iets raars uit de stam van onze palmboom!! Gaat hij nu dood??

Dit is een vraag die wij de laatste weken regelmatig krijgen. De palmboom gaat niet dood, het is de bloeiwijze die uit de stam komt. De Trachycarpus palmboom is tweehuizig: je hebt dus afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke planten. Een alleenstaande palmboom Trachycarpus fortunei kan nooit zichzelf vermeerderen. Het stekken van een Trachycarpus is niet mogelijk. Een mannelijke Trachycarpus kan geen zaden aanmaken, alleen stuifmeel verspreiden. Een vrouwelijke Trachycarpus kan vruchtjes en zaden aanmaken, alleen als er bestuiving plaatsvind door een mannelijke palmboom. Een bloem afknippen van een mannelijke Trachycarpus, en boven in de vrouwelijke bloeiende Trachycarpus palmboom vastklemmen tussen de bladstelen kan wel een oplossing bieden, hierdoor wordt de vrouwelijke Trachycarpus fortunei palmboom bestoven.

Van welk geslacht is mijn palmboom

Je kan aan de Trachycarpus bloeiwijze niet even makkelijk zien welk geslacht de palm heeft. Maar als je meerdere palmen op dezelfde standplaats hebt, dan kan je aan de bloemwijze zien welk geslacht de palmboom heeft.

Enkele feiten over het geslacht:

  • Mannelijke bloem: hangend, met meeldraden zichtbaar en er valt stuifmeel af, de bloem is geel van kleur, en de bloemetjes staan zeer dicht op elkaar
  • Vrouwelijke bloem: meer rechtop staand, geen meeldraden zichtbaar groen-wit van kleur, en er is nog plaats tussen de bloemetjes, deze staan minder dicht op elkaar en laten nog ruimte om, na bevruchting, de vrucht te laten aandikken.

Op bijgaande foto's is het verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke palmboom duidelijk te zien. (1e foto de vrouwelijke palmboom, 2e foto de mannelijke palmboom).

palmboom in bloei vrouwlijk
palmboom in bloei mannelijk

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u meer weten over palmbomen of wilt u lekker rondkijken in het meest tropische stukje van Nederland? U ben dan van harte welkom bij ons. U krijgt altijd persoonlijk advies.

Palmexpert bomen- en planten centrum
Koedijk 9a
8147 RE Giethmen (gemeente Ommen)
0529-457245
06-29530883
info@palmexpert.nl
www.palmexpert.nl

U kunt onder het genot van een gratis kop koffie of thee heerlijk rondwandelen op ons 11.000 m2 verkoopterrein. Onze verkopers helpen u graag verder!

Palmexpert: Specialisten in betaalbare exclusieve bomen en planten.
Aanmelden nieuwsbrief:

Wordt lid van onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van aanbiedingen en nieuwtjes.


Specialist in Mediterrane bomen en planten

Naast onze palmbomen verkopen wij ook olijfbomen en andere overige exoten.